Lunchade med en god vän igår och vi pratade om en massa olika saker, stort och smått i liv och ledarskap. En av sakerna som vi berörde och som jag tänkte på efteråt var vikten av att skapa tomhet.

Jag tror att det är lika viktigt för att bli en bättre ledare som utövar ett bra ledarskap som i andra sammanhang i livet. Ett misstag vi ofta gör är att vi rusar på med sinnet fullt av tankar och känslor, samtidigt som vi försöker åstadkomma förbättringar och förändringar i vårt liv, arbete och ledarskap.

Munkar och retreatbesökare vet

Munkarna vet det sedan länge, människor som beger sig iväg på retreat har upptäckt det. Genom att skapa tomhet öppnar du upp för nya lösningar, nya dimensioner och nya möjligheter som annars förblir dolda under vardagens surr av konversationer, problem och göromål.

Det är onekligen en bra tid på året att skapa tomhet i livet och ledarskap, då det lämpar sig väl för en stunds eftertanke och reflektion i slutet av året. Samtidigt kan det vara en utmaning då mål ska nås, projekt avslutas och budgetar hållas med årskiftet nalkandes runt hörnet.

Håll det enkelt för ett bra ledarskap

Jag tror att det är viktigt för ett bra ledarskap att vi inte alltid gör det så stort. Om vi tänker att vi måste iväg på en retreat över 5 dagar i fullständig tystnad så blir det lätt överväldigande och så blir det aldrig av. Håll det enkelt.

Börja med en kort stund, stäng kontorsdörren, stäng av de intrycken en stund och andas. Eller gå en promenad. Eller gör som en annan ledare, han bokade in VFSH-tid i sin kalender. Det var en sådan där kalender som hans kollegor hade access till och när de såg den där bokstavskombinationen så bokade de så klart inte in något med honom där då det verkade viktigt och upptaget.

Vad det stod för? Vad F-n Som Helst, vilket var tid då han kunde göra vad han kände för utan att ha något inbokat i förväg.

Dagens tips för bra ledarskap

Så dagens tips för ett bra ledarskap, ta en paus, skapa tomhet, tysta surret i huvudet och se vad som dyker upp.

Jag tänker ofta på det där "tomma" utrymmet. Det där tomrummet är det som låter något faktiskt utvecklas på ett naturligt sätt. Jag har tvingats lära mig det genom åren - för en av fällorna med att vara en konstnär är att man alltid vill skapa, alltid vill producera. (Meredith Monk)

UGLkurser.se förmedlar kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige som utvecklar ditt ledarskap och medarbetarskap.