Jag talade med en bekant i telefon idag. Han har en kolonilott utanför Stockholm som han sköter om och som varit familjens ägo i många, många år. Då jag inte är så hemma på trädgårdsarbete frågade jag honom om det var något att göra med en kolonilott så här års eller om den bara låg i träda.

Ledarskap som arbete på kolonilott

Svaret blev att det fanns en hel del att göra, speciellt med att förbereda kolonilotten inför våren, till exempel genom att rensa ogräs.

Vi enades båda om att det var den typen av arbete som man gör nu och får belöning för senare när det är skördedags. För att inte nämna självkänslan i att bidra till att något växer och gror.

Det slog mig när jag satte mig här för att skriva att det också är en bra liknelse för livet i allmänhet och ledarskap i synnerhet. Vi får göra en hel del arbete med att förbereda jorden för de resultat vi vill uppnå tillsammans med de vi leder.

Det här kan vara frustrerande just för att det ofta är så att vi inte ser resultaten av våra insatser förrän senare, ibland långt senare.

Ditt ledarskap inför våren

Så när vintern närmar sig kanske det är dags att fundera vad du kan göra i ditt ledarskap för att förbättra jorden som du vill att du och ditt team ska gro i när våren kommer. Finns det kurser du kan gå för att utveckla dig själv? Böcker att läsa? Relationer att vårda bortom jobbsnack med dina medarbetare?

Jag rekommenderar dig att fundera en stund över vad du kan göra idag i ditt ledarskap som kan ge stora resultat för lönsamheten, välmåendet och effektiviteten hos dig själv och de som du leder.

UGLkurser.se förmedlar kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige som utvecklar ditt ledarskap och medarbetarskap.