Uppdaterad: 12 januari 2022

UGL-kurserna genomförs fortlöpande med anpassningar för att förebygga smittspridning och skapa en säker miljö i samband med din kurs. Vi följer utvecklingen och förhåller oss till de direktiv och restriktioner som ges av Folkhälsomyndigheten och regeringen.

Läs mer: Information relaterat till COVID-19

Sökningar efter ordet ledarskap tillhör de vanligaste på Internet. Det är ett ämne som berör många, oavsett tidigare erfarenhet som ledare. Ledarskap kan vara så många olika saker. Här följer några tankar om vad det innebär att vara ledare och förhoppningsvis kan dessa ge dig vidare föda för egna tankar och utforskningar på detta ämnesområde.

Läs mer: Tankar om ledarskap

Häromdagen när jag städade min sexåriga sons rum så tittade jag på alla grejer som samlar på sig, stenar, kartongbitar, pinnar, papplådor som en gång innehål leksaker eller presenter, och så tänker jag för mig själv - vad skulle jag säga om någon skulle fråga mig "varför har ni kvar alla dom här sakerna?" (av vilka många utan problem skulle kunna återvinnas till godo för planeten).

Läs mer: Tankar efter att ha städat min sons rum

Har du hört om någon som kände någon som inte klarade av sin UGL utan åkte hem gråtande?

Känner du någon bekants moster som sagt att UGL var menat att vara nedbrytande för att det trots allt är Försvarets utbildningsmodell?

(Tänk dig scenariot morgonrevelj och en furir som skriker åt de meniga ).

Inget kunde vara mer fel om denna moderna ledarskapsutbildning...

Läs mer: Myter och skrönor om UGL

Talade med en bekant idag om hur det på hans arbetsplats kommit klagomål på en av hans underordnade chefer. Han talade om sin egen ovilja att ge chefen sparken utan att först ha uttömt alla möjligheter till att förändra situationen på andra sätt, till exempel genom personlig utveckling, coaching och möjligheter till ömsesidig feedback.

Vi talade om hur vanligt det är i organisationer att man väljer att antingen byta ut en chef som medarbetare har klagomål på eller att omorganisera i någon form för att hantera olika problemfyllda konflikter.

Läs mer: Skapar du en symptomkultur eller en orsakskultur?

Sedan början av 1980-talet har UGL-kurserna utvecklats och uppdaterats i flera omgångar till att bli dagens UGL. 2014 genomförs ett stort antal olika kurstillfällen och den löpande utvecklingen av kursen fortsätter aktivt.

Försvarshögskolan, FHS, som äger rättigheterna till UGL och ansvarar för utbildningen av handledare reviderade senast kursmaterialet år 2012. En av nyheterna för det kommande året är en samverkansgrupp där man skapar en ökad samverkan och dialog med dem som genomför flest UGL-kurser per år för att fortsätta utveckla innehållet och kursen.

Läs mer: UGL 2014 - Nyheter och kurstillfällen

Jag och min fru provar en ny filmtjänst via Internet och i går kväll såg vi filmen "The Astronaut Farmer".

Vi talade om filmen efteråt och vad vi lärt oss av den. Nu på morgonen på min promenad till kontoret insåg jag att den lärde mig fem saker om drömmar och ledarskap:

Läs mer: Fem lärdomar om drömmar och ledarskap

När jag tidigare arbetade som UGL-handledare och höll ett 40-tal UGL-kurser så var "Här och nu" en av de riktlinjer som vi alltid tog upp under kursveckan.

Det stod då för ett önskat förhållningssätt under utbildningen, baserat på att det som gav den rikaste källan till lärdomar var att relatera till det som sker här och nu, det som alla närvarande har en relation till. Att prata om sådant som var utanför det ögonblicket gav inte samma upphov till djupa insikter om sig själv och ledarskap.

Läs mer: Här och nu - det magiska ögonblicket

Mycket har hänt sedan 1978 då den svenske psykologen Anders Risling, då som officer inom det Svenska Försvaret, reste till Fort Ord i Kalifornien för att studera ett program inom det amerikanska försvaret. Programmet var totalt 6 månader långt, men innehöll en modul kallad LDMC, Leadership and Management Development Course.

Läs mer: UGL 2012 - den senaste uppdateringen i UGL:s 30-åriga historia

Häromdagen hade jag förmånen att spendera 3,5 timme tillsammans med Jairek Robbins som reser världen runt och delar med sig av klokskaper till ledare och andra.

Här vill jag dela med mig av några av de saker jag fick med mig från en alldeles utmärkt föreläsning om personlig utveckling.

Han gav mig bland två uppsättningar med frågor som jag tycker varje ledare borde känna till oavsett om de gått UGL eller ej.

Läs mer: Tre frågor varje ledare borde känna till


Se alla etiketter

Här på denna Blogg om ledarskap kan du läsa om olika inlägg skrivna av Markus Amanto kopplat till ledarskap, ledarskapsutveckling och ledarskapsutbildning.

Här på första sidan av Bloggen finner du du det senaste inlägget om ledarska. I kolumnen till höger hittar du länkar till de senaste tio inläggen. Ytterligare inlägg hittar du länkar till längst ner på respektive sida.

Till varje inlägg finns även möjlighet att lägga till dina egna kommentarer om exempelvis UGL, ledarskap, ledarskapsutveckling, ledarutveckling, ledarskapsutbildning eller pedagogiskt ledarskap.

För att kunna skriva en kommentar behöver du registrera dig genom Blogger som vi använder för att tillhandahålla programvaran bakom denna ledarskap blogg. Detta har vi gjort för att hålla en bra kvalitet på skrivna kommentarer och undvika spam i bloggen.

Vi hoppas att du kommer att uppskatta inläggen här och ser fram emot din delaktighet i att utveckla texterna om ledarskap, ledarutveckling och UGL här.

UGL-kurs Stockholm : Ledarskap med hundar : Personlig utveckling i tiden : UGL Göteborg : Ledarskapsutbildning : Personlig utveckling och stora resultat : Personlig utveckling : Ledarutveckling : Pedagogiskt ledarskap : Vibrationer i ledarskapsutveckling : Ledarskapsutbildning och tro : Tjänande ledarskap : Ledarskapsutveckling 2006 : Ledarskap utan ansträngning : Ledarskap och meteorologi : SDI Strength Deployment Inventory : Ett sunt ledarskap : Ledarskap vid kolonilotten : Ny sajt UGL utbildning : Korrigerat fel : Ny Blogg om ledarskap

Markus Amanto

Här på LedarskapsBloggen skriver Markus Amanto om att leda sig själv och andra.

Lägg till RSS-feed

feed-image RSS

Ring oss om du har frågor

Ring oss på: 08 58080040

Se Datum och Priser