Jag hör ofta människor tala om vikten att ge kopplat till ledarskap, men jag tror att vi ofta glömmer bort den andra aspekten av detta givande, nämligen mottagandet. Det är min upplevelse att vi i många fall pendlar mellan att vara inte så duktiga till urkassa på att ta emot.
Missförstå mig rätt, jag tycker själv att givandet är en av de stora motorvägarna till lycka här i livet. Att ge utan att förvänta sig tillbaks, att ge som skapar en känsla av att det finns mer än nog genom att det finns tillräckligt för att också ge bort och sedan Bosses klokskap som säger “får du inte tillräckligt, så ge lite mer”.
Dock så tror att behöver bli betydligt bättre på att ta emot. Speciellt sådant som andra människor ger till oss som kärleksfulla gåvor. Jag möter många ledare som vill öka sin självinsikt för att därigenom öka sin självkänsla.
Jag tror att vi får så mycket feedback i vår vardag som skulle stärka oss ofantligt som både människor och som ledare om vi bara lärde oss att ta in den. Det är lätt hänt att vi missar den där uppskattande kommentaren från någon eller det där gillandet budskapet som någon leverar i ett mail till oss.
Varför är det så?
Låt oss grotta ner oss i några anledningar till detta fenomen så att vi kan vara vaksamma mot deras påverkan på våra liv och vårt ledarskap och förhoppningsvis kan vi också väva in några “vad kan vi göra åt det?” i det hela också så vi får med oss lite matnyttiga tips på vägen.
Den mentala skräpmatens påverkan
Många tror jag är medvetna om inverkan av onyttig mat på vår hälsa och vår vikt. Det skrivs och talas ju spaltmetervis om detta i allehanda media. Inte lika ofta tar vi upp inverkan av vår mentala föda på vår mentala och känslomässiga hälsa.
Kvällstidningarna och nyheterna på TV sprudlar ju inte direkt av upplyftande nyheter. Ofta skrivs det om misär, olyckor och krig i små och stora format. Det verkar vara det som säljer flest lösnummer och det är ju inte på något sätt oviktigt att känna till vissa dåliga saker som pågår i vår värld, men det blir lätt omedvetet en träning i att fokusera på det negativa.
Och sedan när vi kommunicerar med andra människor så är vi så invanda vid att det är det så kallade negativa, de jobbiga känslorna och de missnöjda kommentarer som ska få mest plats, så att liksom de får det på löpsedlarna, får de också det i våra sinnen.
Vad göra åt detta? Jag rekommenderar ingen absolutism, det vill säga att totalt stänga av sig från alla nyheter om elände och ve i världen, men en lite mer nyanserad mental föda tror jag är på sin plats för att träna dig att uppmärksamma det positiva i livet och ledarskapet.
Daniel Mendozas nystartade Good News Magazine är ett utmärkt exempel på ett bra träningsredskap och en mental föda som stärker det positiva radarsinnet.
Rädslan för vårt ljus
Den dikt som ofta sammankopplas med Nelson Mandelas installationstal hör väl till ett av de mer välciterade här i världen. Hur det inte är vårt mörker som skrämmer oss utan vårt ljus.
Rädslan för att vi är oändligt kraftfulla och kan göra det mest fantastiska saker. Här på hemmaplan så har väl detta förhållningssätt paketerats i den så kallade jante-lagen som citeras lite här och var i olika sammanhang.
Vad göra åt detta? Jag tror att det handlar mycket om att släppa taget här, när vi bara är så tillåter vi oss också att vara sådär helt fantastiska. Det är när vi anstränger och tror att vi måste kämpa hårt för lyckan i livet, det är ofta då som vi glömmer bort hur kraftfulla och härliga varelser vi är.
Det som fungerar som antidot här kan vara såklart vara olika för olika personer, för vissa kan det vara att läsa inspirerande texter såsom Mandelas tal, att lyssna på förebilder som vågar låta sitt ljus skina och låta sig genomsyras av deras anda eller att tillbringa mer tid i och nära naturen för att därigenom får mer kontakt med vårt sanna jag och ledarskap.
Mulle Meck-syndromet
Vi gillar ofta att fixa saker, att lösa problem. Ibland till den grad vi letar efter det som behöver lagas, det som inte är bra. Vi missar att njuta att det som redan är helt, bra och härligt, i jakten på den där saken som behöver ordnas till.
Ibland blir vi som målsökande robotar som stirrar oss blinda i jakten på fel, att vi missar det som är rätt. Som Anette Wallström sa när vi intervjuade henne om självkänsla, redan från barndomen får vi träna på att hitta fem fel på en bild i en pysselbok.
Vad göra åt detta? Gör en medveten satsning på att träna dig på att upptäcka och uppmärksamma det som är rätt. Ta åt dig och njut av det. Fokus på sådana saker kan du skapa genom att till exempel för en daglig journal och där skriver ner saker som varit bra med dagen, vad du njuter allra mest av just nu eller vad som gör dig mest uppspelt i livet just nu.
Sug i dig!
Så nästa gång någon ger dig en komplimang, undvik att vifta bort den med något “det var väl inget”, utan sug i dig, njut av att ta emot och låt uppskattningen genomsyra ditt hela varande. Du gör inte bara dig själv en tjänst, utan som den förebild och ledare du är, blir du också ett bra exempel som andra kan följa.