Sy och synliggör konflikterOavsett om du som ledare är en part i konflikten eller ej så är en viktig funktion att se konflikter och synliggör dem genom att lyfta upp dem till ytan. Det kräver närvaro och mod, men gör stor skillnad för vad som "sopas under mattan" eller blir hanterat.

Ibland undviker vi

Ibland hittar vi människor på alla möjliga saker för att slippa ta tag i något. Vi skämtar bort, skjuter upp till morgondagen, tittar åt ett annat håll eller ner i golvet. Vi överöser oss själva med göromål så vi kan rättfärdiga att inte ha tid att ta tag i en exempelvis en konflikt, vi sjukskriver oss eller checkar ut mentalt till någon annan planet.

Den inre ledaren

I varje människa behöver det finnas en del av deras inre som är ledaren. Den icke-dömande och seende delen i dem själva som styr deras liv genom att bära på en inre känsla av vad som är rätt och vad som leder framåt.

Gruppens ledare

I varje grupp behöver det finnas en ledare som fyller samma funktion och det är förhoppningsvis du. Du som ser och synliggör det som andra kanske undviker för att duhar en inre övertygelse om att det behöver hanteras på ett ärligt, icke-dömande och kärleksfullt sätt för att ni ska komma vidare mot den stora bilden, målen och visionerna.

Bulan i mattan växer

Ju tidigare man tar tag i surdegarna desto mindre hinner de jäsa och desto mindre energi är inbakat i dem som behöver hanteras.

Ofta sopar vi under mattan för att undvika det vi tycker är jobbigt att ta i. Med tiden växer bulan i mattan så att vi inte längre kommer in genom dörren och folk väljer att sluta för att slippa se bulan varje dag.

Kejsarens nya kläder

I sagan om kejsarens nya kläder är det en ung pojke som oskuldsfullt uttalar det han ser och som ingen annan vågar säga. I ditt team kan du fylla denna oändligt viktiga funktion utan att för den skull ta över ansvaret för problemet.

Visa på att bulan i finns, bjud in andra till att lyfta på mattan tillsammans. Om det inte kommer, ge dem en välriktad och omtänksam känslomässig spark i ändalykten. Berätta om möjligheterna med att frigöra denna låsta energi, peka på konsekvenserna av att behålla låsningen.

Gå i aktion

  • Ta dig en ärlig titt i spegeln, vad är det du undviker att ta tag i? Ta tag i en sak du skjutit upp, stor eller liten. Träna på det lilla, öka på vikterna efter hand. Bara gör det, sätt igång, nu! Och kom ihåg (har vi sagt det tillräckligt ofta nu...), din medarbetare gör inte som du säger, de gör som du gör.
  • Ta en klarsynt titt på ditt team och använd feedback för att visa på bulor i mattan och ohanterade surdegar som ligger och jäser.
  • Var en coach, en påhejare och vägledare.
  • Ta inte över ansvaret för för bulorna, surdegarna och de ohanterade konflikterna. Ta din del av ansvaret och sparka sedan ut resten till övriga i teamet, annars sätter du dig själv på ett snabbtåg till en utbränd ledare som lastat sina axlar och sin rygg med överdrivet ansvar för allt och alla.

UGLkurser.se förmedlar kvalitetssäkrade UGL-kurser i hela Sverige som utvecklar ditt ledarskap och medarbetarskap.